Intervju

”Som barn lekte jag jättemycket med lera”

Publicerad 2017-02-11 av Edward Forslund

Musikvideos har blivit ett allt viktigare verktyg för den som vill nå ut med sin musik. Skurklandet från Malmö är ett band som gillar att lägga energi på sina videos och gör dem gärna originella och intressanta genom leranimationer, stop motion och filmeffekter. Videoskaparen Jimmy Bussenius som är spindeln i bandets nät berättar om skapandet av musikvideon till låten ”Av ljus” och listar fem favoritvideos.

Hur gick det till när du gjorde den storslagna ”Av ljus”-videon? Det ser ut att ligga mycket kärlek, tid och arbete bakom den. Och hur lång tid tog det?

– Det tog ganska lång tid, 6-9 månader beroende på om man räknar in uppehållen. Anledningen till att jag valde att lägga ner den tiden beror nog på mitt stora intresse för lera och bildkonst. Redan som barn lekte jag jättemycket med lera, och nu drygt 20 år senare har jag tagit upp leken igen i våra videos.

– I Skurklandets senaste video ”Av ljus” ville jag testa mina egna gränser genom att kombinera filmat material med pappersmodeller och leranimationer för att skapa någons slags parallellvärld. Arbetet började långt innan låten och skivan hade börjat spelas in. Jag skissade ett manus och började bygga upp kulisser, en bil i kartong, en pappersstad i miniatyr, en fyr i lera etc. När första mixen av låten blev klar så tapetserade jag upp en hel vägg i lägenheten som skulle agera green-screen vid filmandet av bandet. Slutligen gjorde jag animationer av lera genom klassisk stopmotion där man tar ett foto, rör modellen lite, tar ett ännu ett foto och så vidare.

Skurklandet

– I det digitala efterarbetet bakade jag ihop alla ingredienserna med varandra; pappersmodeller, leranimationer och filmat material med kulisser och green-screen i bakgrunden. Det var en spännande process, jag var själv nyfiken på slutresultatet eftersom jag hade svårt att föreställa mig exakt hur det skulle bli i slutändan.

 

”När första mixen av låten blev klar så tapetserade jag upp en hel vägg i lägenheten som skulle agera green-screen”

 

Vilka tekniker och vilket/vilka program använder du när du skapar videos? Spara inte på de nördiga detaljerna!

– Ofta kombinerar jag flera olika tekniker. Jag gör det mesta för hand eftersom jag tycker det är roligast, det digitala efterarbetet ser jag mer som ett nödvändigt ont. De program jag använder för redigering är After Effects för video samt Photoshop för bilder, men det finns många andra likvärdiga program.

 

– Ett bra exempel där jag använt alla mina tekniker är slutscenen i ”Av ljus”. Där faller en lergubbe handlöst ner i en pappersstad, mosas ut över gatan för att sen transformeras till en filmad äkta variant av mig. Scenen avslutas med att övriga i Skurklandet kommer in i scenen och bär mig ut.

  • Lergubben är skapad genom stop-motion, man tar en bild, rör gubben lite, tar en bild till och så vidare. Lägger man ihop bildsekvensen i efterhand så ser det ut om gubben rör på sig.
  • Det filmade materialet innehåller förutom bandet även huskulisser i papperskartong, samt en green-screen i bakgrunden. Denna green-screen kan man senare maskera bort i det digitala efterarbetet och ersätta med ett foto eller en annan bildsekvens/video.
  • I mitt fall ersatte jag green-screenen med ett foto på en pappersstad i miniatyr som jag byggt upp separat och fotograferat. På så vis ser det ut som pappersstaden är mycket större än bara de främsta kulisserna i fullskala.
  • Ljuseffekten när lergubben slår i marken är skapat digitalt i efterhand. Även förvandlingen från lerfigur till människa är datorjusterad för att flyta på jämnare.
  • Som en sista touch har jag lagt på videomaterial med filmad riktig rök och blandat in det som ett transparent lager ovanpå allt.

 

”Jag tror musikvideos kan vara väldigt viktigt eller helt onödigt”

Hur viktigt är det att ha musikvideos om man vill nå ut som band? Vad är egentligen huvudsyftet med att göra en video och är det värt besväret?

– Att nå ut med musik har alltid varit en gåta för mig, så där är jag långt ifrån expert. Jag tror musikvideos kan vara väldigt viktigt eller helt onödigt. Det är en möjlighet av flera att paketera sin musik på.

– Man behöver heller inte göra det så komplicerat. För vissa band/artister kan det vara väldigt betydelsefullt med en avancerad video, för andra band kan det vara minst lika viktigt att visa att man inte bryr sig, som ett långfinger i luften liksom. Videon kan verkligen vara ett sätt att bygga upp en bandimage.

– I mitt fall rör det sig mer om att slå två flugor i en smäll, jag försöker hitta vägar att kombinera min kärlek till konsten med mitt stora musikintresse och mitt kära Skurklandet. Jag har svårt att se att det skulle vara bästa strategin för att maximera musikspridningen när jag då och då släpper allt i ett halvår och stänger in mig själv i ett mörkt rum och pysslar med lera. Det är något annat som drar, ett behov och en nyfikenhet som i slutändan gör mödan värd ändå.

 

Nämn fem musikvideos du verkligen gillar!

Pink Floyd – The Wall – 1979

– Detta är egentligen ett helt album som också blev en film, gränserna suddas ut, jag gillar att konceptet känns lika vansinnigt som känslan i låtarna. Jag uppskattar de ritade partierna bäst, det är riktigt skickligt och lika vackert som absurt. Det kan tilläggas att detta även är ett av mina favoritalbum genom tiderna.

 

Björk – Human Behavior – 1993

– Björk har så många bra videos och låtar, en riktig skattkammare för den som vill gotta ner sig, det är bara att ta en i högen. Denna video är påminner mig om en skräckinjagande barnsaga, eller en konstig mardröm som ändå är intressant och vacker på samma gång.

 

Wintergatan – Marble Machine 2015

– Det här är verkligen ett fascinerande projekt som Martin Molin har skapat. Musikinstrumentet är helt fantastiskt och det är kul att se hur han har byggt ihop det för hand i de beskrivande videorna. Den slutliga videon tvivlar jag på är en riktig liveupptagning, men egentligen spelar det kanske inte så stor roll när allt annat är så bra!

 

Far och son – Panik 2008

– Kanske har det gjorts innan fast jag inte har sett det, men jag tyckte kedjereaktionen i denna video var både påhittig, kul och lekfull. Sen är Frej Larsson från lilla Ronneby precis som jag och sjunger om staden i låten som om den vore världens hotfullaste metropol, jag kan bara smälta.

 

Camila Moreno – Incendie 2012

– Snubblade över detta guldkorn av en slump för flera år sedan, men har inte kunnat släppa det även om jag inte alls förstår alls vad hon sjunger om. Sagolik stop-motion blandat med filmat material med kuslig suggestiv känsla, och en riktigt bra låt på det.