Nyhet

En positiv kraft mot stereotyper och sexism i musikvideos

Publicerad 2017-06-22 av Edward Forslund

Sofie Tedenstad Svebring är en passionerad musikvideoskribent som skriver för HYMN, Musikvideotoppen och konton kopplade till sitt eget projekt GURO. Vi har pratat med Sofie om hennes stora intresse och hur hon vill vara en positiv kraft för att motverka sexism och stereotyper i musikvideos.

Hur föddes ditt stora intresse till musikvideos?
– Jag har älskat musikvideor sedan tonåren då jag först såg dem på MTV och ZTV. Jag satt klistrad varje vecka framför Voxpop (för den som inte vet så var det ett TV-program i SVT med en topplista för musikvideor dit man kunde ringa och rösta på sina favoriter). Det var tider det! Jag har själv alltid hållit på med både musik och film på fritiden och då är musikvideor den perfekta kombinationen. Inget kan göra så starkt intryck på mig.

 

”Jag kollar nog på någonstans mellan 50-100 videor i veckan”

Vad betyder ditt musikvideointresse för dig idag? Hur tar det sig uttryck? Är det en stor del av ditt liv? Och följdfråga direkt: hur många videos ser du i veckan?
– Intresset är lika stort nu som då. Fast nu kan jag se vilken video jag vill när jag vill och slipper sitta och vänta på att den ska komma på tv, haha. Jag kollar nog på någonstans mellan 50-100 videor i veckan. Jag har en massa olika sajter och specialställen där jag letar efter bra videor.

Du är musikvideoskribent – berätta lite om det! Var kan man läsa det du skriver?
– Just nu skriver jag på musiksajten HYMN.se, Musikvideotoppen.se som jag driver tillsammans med en annan kille och de egna Tumblr-kontona GURO alternative music video news. Där eller på min Twitter kan man vara säker på att få se allt det bästa som kommer ut.

”Jag försöker lyfta det som är bra snarare än att klanka ner på det som är dåligt”

En av dina hjärtefrågor är sexism och stereotyper i musikvideos. När började du först notera detta som ett problem, och vad tycker du om dagens läge?
– Tyvärr har det där hängt med sen dag ett. Den vanligaste typen av musikvideo ser ut så här: Killarna/männen är påklädda, aktiva och porträtteras som tuffa. Tjejerna/kvinnorna har lite kläder, det zoomas in på deras kroppsdelar och deras roll är ofta bara att dansa sexigt. Det är jättelätt att kränka någon med hjälp av en kamera. Det handlar om hur du filmar och från vilka vinklar, hur du regisserar personerna, vad du ber dem att sätta på sig etcetera. Det vet alla som håller på med film. Vi kan kalla det objektifiering, sexism eller kränkningar. Det kan också ses som brist på kreativitet. Det finns tusen andra sätt att göra en musikvideo på som är mycket roligare och trevligare.

”Det finns tusen andra sätt att göra en musikvideo på som är mycket roligare och trevligare”

Hur försöker du påverka det tråkiga musikvideoklimatet till något bättre? Vad kan man göra om man vill hjälpa till?
– Jag försöker lyfta det som är bra snarare än att klanka ner på det som är dåligt. Just därför skriver jag gärna på olika sajter och gör topplistor med de videor som jag tycker är bra, kreativa och respektfulla mot människor. Men ibland kan man behöva säga ifrån också. Namnet ”Guro” som jag har döpt mina konton på Tumblr & Twitter efter kommer från en norsk 11-årig tjej som heter Guro och som sa ifrån mot en musikvideo med Marcus & Martinus. Hon hamnade på nationell tv, fick gehör över hela Norge och flera andra länder och nu har Sony svarat att de ska försöka göra om videon. Riktigt häftigt!

 

Till sist! Vill du tipsa om fem musikvideos som inspirerar till nytänkande, och som utmanar normer? Eller bara fem videos du gillar helt enkelt!

M.I.A – Bad Girls

Jamie xx – Gosh

OK Go – This Too Shall Pass (Rube Goldberg Machine)

Imagine Dragons – Thunder

Bishop Briggs – The Way I Do