Intervju

”Det sporrar mig att kämpa ännu hårdare och göra ett ännu bättre jobb”

Publicerad 2018-01-14 av Redaktionen | Artikelns huvudfoto: Peter Rydström

First Revival är ett heavy metal-band från Luleå med influenser från Black Sabbath och Motorhead. Senaste släppet är tunga EPn ”Hope Has Us Blinded” från 2017. Simone Stålnacke är en av grundarna samt gitarrist i bandet, och vi har fått glädjen att nörda ner oss ordentligt i gitarrspelande och influenser tillsammans med henne. Vi bad Simone att berätta om gitarrister som som varit viktiga influenser, och här är svaret.

First Revival

Bild ovan: First Revival under en spelning.

 

– Kirk Hammet har nog varit en förebild för många metalgitarrister genom åren, och så även för mig. När jag började spela gitarr när vid 14 års ålder så lyssnade jag en del på Metallica och det bara föll sig att jag såg upp till honom en del, men det var bara en kort period. Jag la inte så mycket tanke på hans teknik eller sound utan det var mestadels för att han är väl lite utav en ikon och sådär.

 

”det är först nu på senare år som jag faktiskt lyssnar och tar inspiration från dessa olika gitarrister”

– 2010 så upptäckte jag bandet Avenged Sevenfold och så även deras leadgitarrist Synyster Gates, då la jag inte heller så mycket tanke på tekniker eller sound, utan det är först nu på senare år som jag faktiskt lyssnar och tar inspiration från dessa olika gitarrister. Jag tycker tekniken och snabbheten som Synyster har är riktigt bra – jag har sett detta band live två gånger och alltid så nailade han solona ett efter ett, inga sura bends eller missade toner. Nästan lite för omänskligt bra.

”Därför är det viktigt med fler kvinnliga musiker som kan bli förebilder och visa var skåpet ska stå”

– Leadgitarristerna i bandet är ju oftast de som får mest uppmärksamhet från andra gitarrister skulle jag vilja påstå, och det är lätt att rytmgitarristerna i bandet hamnar i skymundan, eftersom ett tekniskt och snabbt solo oftast väger högre än ett skönt riff. Korey Cooper är också en gitarrist som finns i min insiprationskategori, hon är alltså då rytmgitarrist i Skillet. Lyssnade mycket på Skillet under min högstadietid och jag kommer ihåg hur förvånad jag blev när det var en kvinna som skötte ena gitarren i bandet. Har sett lite liveklipp och jag tycker att hon är riktigt cool på scen, hon rockar skiten ur dom flesta snubbar. Hennes teknik är också något jag har reflekterat lite över och tagit lite inspiration från.

”det känns mer på riktigt när såpass kända gitarrister gör ”fel””

– Johan Söderström är också en stor inspirationskälla sedan jag har börjat lyssna på Amon Amarth, egentligen de båda gitarristerna. Har sett en del liveklipp och där förekommer det en del sura bends och missar, men det gör att det känns mera jordnära och relaterbart. En själv är ju inte mer än människa och har dåliga dagar då man inte kan leverera felfritt, kanske är det nerverna som förstör eller att man inte riktigt har det fokuset man bör ha när man ska kliva upp på scenen. Hur som helst så känns det mer på riktigt när såpass kända gitarrister gör ”fel”.

– Och såklart så måste jag ju nämna Nita Strauss. Visste dock inte om att hon existerade fören något år sedan (shame on me) men hon är ju lika ball som hon är skillad på gitarr. Tyvärr är det mesta man hör om henne är att hon är snygg och så vidare, så som de flesta andra kvinnliga musiker, att utseendet väger mer och tydligen spelar mer roll än vad ens skicklighet gör. Därför är det viktigt med fler kvinnliga musiker som kan bli förebilder och visa var skåpet ska stå. För min egen del så jobbar jag på att bli en sån, och utan att tuta i mitt eget horn så har jag fått just sådana komplimanger från de lokala musikerna att jag just är en sån, en förebild. Och det känns oerhört roligt att få sån respons för det sporrar mig att kämpa ännu hårdare och göra ett ännu bättre jobb.

 

Lyssna på Simones band First Revival här!:

… och kolla in First Revival på facebook!