Intervju

Enemy Inside: ”Passion, power, metal!”

Publicerad 2018-03-03 av Cecilia Carlhed | Fotograf: pressfoto

Stockholmsbaserade Enemy Inside startade som ett soloprojekt 2017 och har sitt debutgig ikväll på festivalen House of Metal i Umeå.

Bandet har gjort en snabb frammarsch sedan uppstarten i Juni 2017.
Vad är det som driver er?
– Jag startade det här projektet ensam men träffade sedan Mariäl (vår sångerska) och berättade för henne om mina planer, idéer och drömmar. Jag frågade om hon ville hjälpa mig genom att vara med i detta projekt. Hon tackade ja och från den stunden, runt augusti förra året, arbetar vi tillsammans med musikskapandet. Även om jag ligger bakom det mesta jobbet såsom skapandet och arrangerandet av låtarna etcetera, så får jag hjälp av Mariäl med att skriva texterna. Hon är väldigt duktig på detta och det var för mig pusselbiten som saknades i projektet. Det som driver Enemy Inside framåt är passionen vi har för musiken och viljan vi har för att kunna uppnå våra mål. Min idé med Enemy Inside var från början att göra låtar för att sedan lägga upp dessa på sociala medier såsom Spotify, Youtube, Itunes och dylikt. Det var alltså inte planerat att spela live men chansen kom och vi tog den!

Beskriv er musik med tre ord!
– Passion, power, metal!

”Musiken fungerar som en slags terapi som stärker oss och får oss att fokusera på bättre tankar”

I en tidigare intervju kopplar Ivan bandnamnet till psykisk ohälsa, beskrivet som ”den ständiga kampen mot sig själv”.
Hjälper musiken er att bearbeta sådana svårigheter?
– Namnet Enemy Inside beskriver det jag och Mariäl har gått igenom och fortfarande går igenom, precis som många andra gör, dagligen eller vid något tillfälle i livet – psykisk ohälsa i form av depressioner och/eller ångest.
För mig och Mariäl är musiken superviktig. Den fungerar som en slags terapi som stärker oss och får oss att fokusera på bättre tankar. Det är inte alltid musiken hjälper men det är passionen för just musiken som gör att vi är här nu och ska spela på House of Metal.

Hur tror ni att 2018 kommer att se ut för er? Vad ser ni fram emot?
– Året har börjat jättebra för oss och gänget jag samlat vill gärna spela mer och mer. Så vi ska först in i studion till sommaren och göra klart vår första platta och sedan promota den. Vi vill även hitta fler roliga spelningar. Sen får vi se vad som händer!

Hur har ni förberett er inför kvällens spelning på House of Metal?
– Vi har repat så mycket vi har kunnat på den korta tid vi haft tillsammans, vilket bara varit fyra rep men det känns riktigt bra. Vi har bra låtar och det känns stabilt. Vi brukar ladda med musik inför en spelning. Exempelvis genom att kolla på andra band för att få lite inspiration från dem vilket gör oss riktigt taggade.

Vilken av era låtar tror ni kommer att orsaka mest tunggung hos er publik under spelningen?
– Vi har en kort setlist på fem låtar och vi tror att de alla kommer att gå hem hos publiken!