Intervju

Post-apokalyptisk folkrock med WoodsFolk

Publicerad 2018-03-10 av Cecilia Carlhed

WoodsFolk är Göteborgsbandet som spelar post-apokalyptisk folkrock och preppar inför en framtida samhällskollaps.

Ni ska spela på Nordic Live i Oslo i kväll – hur känns det?
– Norge ligger oss varmt om hjärtat. Vår trummis är norsk och vårt skivbolag likaså. Det blir vår första vända till Norge och Café Mono är ett fantastiskt ställe att spela på så vi ser fram emot att framföra vår musik där inför en norsk publik.

Hur startade WoodsFolk?
– WoodsFolk föddes som idé i huvudet på Erik Wood redan 2014 då han studerade jazzbas på Högskolan för scen och musik i Göteborg. När musiken ännu var formlös drömde Erik om ett band som hade sången i fokus med tydliga rötter i amerikansk folk och världsmusik. Under den första perioden i WoodsFolk testade vi olika konstellationer men vi landade tillsist i en kvartett och gjorde våra första framträdanden under 2015. Under samma period började Jonathan Hilli att ta större plats i bandet då han började ta med sig låtidéer som han och Erik Wood utvecklat tillsammans och vice versa. Med tiden växte visionen till något större, något mer än bara ett band. Det spånades om ett större kollektiv som kunde framföra musik på mer än ett sätt och bandet växte således under 2015-2016 från kvartett till sextett för att tillsist landa i en oktett. I denna veva var Leonor Palazzo tilltänkt att åka med som musiker på en mindre turné. Istället fann även hon en plats i bandet som både musiker och medarrangör.

Berätta om er musik!
– Vår musik kan beskrivas som amerikansk folkrock, som genom en slags odyssé tar sig från den amerikanska kontinenten, över till österlandet, till den västafrikanska kusten. En resa genom olika musikkulturer.

”Vilken slags musik kommer att överleva om inte världen och musiken längre styrs av vinstintressen?”

Finns det något norskt band eller norsk artist som ni lyssnar på?
– Som kollektiv har vi inget band som vi urskiljer som viktig influens eller så. Däremot tycker vi att den norska scenen är spännande och nyskapande. I en helt annan genre än vår egen är Elephant 9 ett exempel på detta.

På Instagram använder ni er av hashtaggen #postapocalypticfolkrock och nämner en revolution. Vad betyder det för er?
– I en tid då man har hela världens musik i fickan tycks ändå musiken som spelas i offentligheten bli än mer strömlinjeformad, detta till trots att en uppsjö av artister lånar och blandar influenser från alla världens hörn. Vilken musik kommer då att föras vidare? Vilken slags musik kommer att överleva om inte världen och musiken längre styrs av vinstintressen? Är det melodifestivalbidragen man spelar runt elden? Är det musik med rötter i det förgångna som blandas med nya intryck från den tid och plats man då befinner sig i, med de instrument som är tillgängliga för dem? För oss är #postapocalypticfolkrock ett uttryck för det senare. På detta sätt hämtar vi intryck från dåtid, nutid och framtid med influenser från olika delar av världen. Men som vi beskrev tidigare är vi inte ensamma om att låna influenser på detta sätt, revolutionen är redan här och vårt bidrag till den är post- apokalyptisk folkrock.

WoodsFolk

Vad är mest troligt enligt er – en samhällskollaps orsakad av ett zombievirus eller mänskliga faktorer såsom miljöförstöring och överkonsumtion?
– Det är inte helt otroligt att det ena föder det andra. Som det ser ut idag är det framförallt miljöförstöring som är det stora hotet. När människor blir miljöflyktingar och städerna blir ännu mer överbefolkade finns alltid risken att sjukdomar sprider sig. I allt kaos kanske man inte lyckas hitta vacciner för nya sjukdomar eller att vaccinen inte blir tillgängliga för alla. Men den allra värsta sjukdomen följer nog av vilka medel människan är villiga att ta till för att överleva. Här föreställer vi oss att vi, i motsats till Darwins idé om att den starkaste överlever, ska följa Krypotkins budord om att ge varandra inbördes hjälp. Ett sådant budord kanske man kan praktisera redan nu.

”Vår uppgift är att väcka folk och musiken är det språk vi använder”

Är det så att någon av er i bandet är prepper eller dumpstrare?
– Att dumpstra är inget vi är främmande för, inte heller att preppa. Flera i WoodsFolk har som dröm/mål att leva ett självförsörjande liv, odla sin egen mat etcetera och har långsamt men säkert börjat en vandring i den riktningen. Den viktigaste preppingen är dock vilken slags människa man vill vara vid en stundande systemkollaps. Men vad som också är viktigt är att samla på sig musikaliska intryck så att man har en tillräcklig bank för att fortsätta skapa ny och intressant musik när tillgängligheten inte längre är vad den är idag.

Vad vill ni säga till världen med er musik?
– Det är vårt sätt att uppmärksamma världen om vart vi alla är påväg. Vår uppgift är att väcka folk och musiken är det språk vi använder.

 

WoodsFolk består av:

Jonathan Hilli
Hampus Johansson
Erik Wood
Katrien Hermans
Marcus Bertilsson
Leonor Palazzo
Vegard Lauvdal
Sara Nilsson

Följ WoodsFolk på facebook: facebook.com/pg/woodsfolk