Intervju

Mats och Karins vardagsrum blev legendarisk musikscen

Publicerad 2018-11-21 av Edward Forslund

I Västernorrland, en mil norr om Härnösand, finns en av Sveriges mest unika och familiära livescener: en gård med ett vardagsrum där nationella och internationella artister passerat och gjort minnesvärda spelningar under åren. Vi har intervjuat paret bakom koncertkonceptet ”Mats o Karin Musik & Möten”.

 

Hej Mats och Karin! Ni driver en livescen i ert hem! Hur började detta? Och varför?

– Huset har vi ägt i ca nio år. Någon specifik plan för vad det skulle bli fanns inte. Bara att den vackra scenen och salen måste bli levande igen. Vad som sedan hände, och händer, har mest varit tillfälligheter. 
Ingen av oss spelar eller sjunger, men vi älskar att lyssna och att dansa! Vi saknade ställen med bra livemusik. Så då fick vi ta hem musiker till oss istället!

 

”vi vet att vi behövs: både för artister och gäster!”

– Det första bandet stod på scenen för ca sju år sedan. En fest med vänner och ett litet lokalt band. Ryktet om vår scen har sedan spridit sig i artistvärlden och fortsätter så. Vi tar aldrig första kontakt med artister, de är alltid de som kontaktar oss!
 Fler och fler musiker hörde av sig. Det första året sökte vi tillfälliga alkoholtillstånd och anordnade konserter för slutna sällskap. Alkoholhandläggaren tyckte det var dags att söka permanent tillstånd och det gjorde vi. Vi byggde restaurangkök, kontaktade brandmyndighet, hälsovårdsnämnd osv. Vi har hela tiden haft fin kontakt och fått mycket hjälp av myndigheter. Ingen av oss har tidigare erfarenhet av restaurang, krog och konsertbranschen. Det är bra! Vi gör det på vårt sätt och lär oss på vägen.

– För fem år sedan bildade vi Mats o Karin musik & möten AB. Och vi vet att vi behövs: både för artister och gäster!

 

”artisterna trivs, känner sig hemma, vilket resulterar i fantastiska konserter”

 

Var finns scenen och hur är lokalen som konsertlokal? Vad gör den speciell?
– Scenen finns i vårt Vardagsrum. 
Ja, det ÄR vårt vardagsrum! Hur kommer det då sig att artister och gäster vill besöka oss i vårt vardagsrum?
 För oss är alltid artisterna våra VIP-gäster! De erbjuds alltid att sova över i vår privata del av huset, middag, frukost och personligt bemötande förstås. Vi har förstått att det uppskattas, turnélivet med hotell är många less på. Vi har bra teknik, tekniker på plats (Mats) och vi ordnar alltid det som behövs i ljudväg. Allt detta gör att artisterna trivs, känner sig hemma, vilket resulterar i fantastiska konserter! Och det känner förstås våra gäster. Uppmärksam, glad publik ger artisterna energi och ännu mer spelglädje!
 Vi tror att många av våra gäster är less på den vanliga krogmiljön. Vi får ofta höra ”man känner sig som hemma” och ”här kan jag vara som jag är”. Vi strävar medvetet att hålla ner ”berusningsnivån”. Vi säljer inte starksprit och drinkar (trots tillstånd) och vi nekar i baren innan gästen ”gått över gränsen”.

Hur brukar era arrangemang se ut? Brukar folk hitta ut till er, trots att ni är en bit utanför stan?
– Vi arrangerar musikkvällar 1-3 gånger i månaden. Vi marknadsför via facebook, hemsida, affischer, mejlutskick, stor skylt vid E4 med kommande artister. Nu är vi så pass kända att musikintresserade själva håller koll på vilka artister som kommer till oss. Våra gäster kommer från Härnösand, Sollefteå, Sundsvall mm. Att vi ligger utanför stan ser vi som en fördel. Gästerna gör ett aktivt, planerat val att komma till oss. Vi är inget slinka-in-ställe vilket bidrar till den fina stämning som det blir.

 

Mats o Karin - Rum

 

Har ni några speciella spelningar som varit extra minnesvärda?

– Oj, alla spelningar ger minnen… Den blyga, nervösa som står inför riktig publik för första gången som support till huvudbandet. Att se hur personen slappnar av, blir säkrare i mötet med publiken. Då blir vi varma.

– För att nämna några specifika konserter

•  Caroline af Ugglas. Hon gav verkligen allt! En stor artist med så proffsiga musiker.
•  Anders F Rönnblom. Deras konserter i augusti varje år är så bra!
•  Sven Zetterberg hann spela här en gång. Den kvällen vibrerade hela salen.
•  Artister från USA och Australien – de bjuder alltid på sig själva och är så duktiga och rutinerade!

 

Mats o Karin - Byggnad


Hur ser framtiden ut? Vad är på gång framöver hos er? 


– Vi har som vanligt ingen lång framförhållning i vårt program. Hittills är inbokat:

10 november Staffan Hellstrand. Support Det Är Kärlek.

10 december Sofia Karlsson o Martin Hederos. Sånger o julen.

5 januari. Nylands Järn. Trettonhelgstradition

 

Manifest! Fem viktiga ledstjärnor för Mats och Karin

• Vi tar bara in den musik vi tycker om. Vi måste kunna stå för det vi bjuder på – och njuta själv förstås.

• Möten är viktiga för oss. Att möta artister och gäster. Att få vara delaktiga i andras möten.

• Våra värderingar och människosyn. Vår regnbågsmatta symboliserar detta. Alla människors lika värde.

• Återbruk. När vi bygger, förnyar möbler, porslin mm.

• Maten. Alltid lagat från grunden och så närodlat, ekologiskt det går utifrån ekonomiskt perspektiv.