Intervju

Metalbandet Shiver: ”vi spelar schysst musik med schyssta människor”

Publicerad 2019-01-07 av Alexander Sundqvist

Vår Norrlandskorrespondent Alexander Sundqvist har besökt Teg i Umeå där han i en replokal/studio gjort en intervju med bandet Shiver.

Vid första inblicken blir jag välkomnad in igenom en dörr ner i en källare, där det är en stor korridor, och där byggnadsmaterial står på höjd på pallar, men när man sedan kommit längre in i korridoren och förbi allt byggmaterial så öppnas dörren till en replokal där det finns både glädje och högt i tak i både humor och musikalitet. Jag är just nu på väg att möta alla bandmedlemmar i Umeåbandet Shiver.

 

Vad är er historia om Shiver? När bildades ni?

– Vi bildades samma datum då Lemmy Kilmister hade sin begravning, den 9 januari 2016, där en av grundarna i Shiver skrev ett inlägg på Facebook om någon ville börja spela tillsammans i ett band varpå en bassist svarade.

– Vi träffades med våra instrument för att spela och snacka lite om den dröm vi båda hade om att spela i band. Hela samarbetet visa sig funkade otroligt bra och vi hade väldigt roligt tillsammans. Båda var väldigt drivande så vi satte igång direkt att söka ytterligare medlemmar över sociala medier.

 

 ”Både gitarristen och bassisten visade sig vara från Sollefteå, men hade aldrig umgåtts tidigare”

 

– Vi började med att söka en trummis, och fick svar ifrån tre stycken. En var mer intresserad av att producera musik, en annan visste inte vilka black Sabbath var så efter en tid så bestämde vi oss för att den tredje som inte nämndes ovan skulle få spela med oss.

– Därefter skapade vi några låtar tillsammans så att vi sedan kunde ta oss till nästa steg, att hitta rätt vokalist. Vi fick snabbt kontakt med en kvinna som ville provsjunga varpå den vardagliga situationen och känslan för musikstilen aldrig riktigt infann sig så vi fortsatte att leta. Man brukar kunna säga att saker som ligger för nära är svåra att uppfatta och det var väl lite så det gick till när vi äntligen hittade rätt.

– En vän till basisten som hängt med på både hemmafest och andra roliga äventyr ville efter lite missuppfattning försöka sig på en provspelning. Från första stund Sara kom in och satte text till musiken, har hon varit en otroligt kreativ vokalist som sällan visar tecken på skrivkramp.

– Maj 2016 är Shiver fulluppsättning i bandet och nu är det full fart på alla håll och kanter!

Shiver 

 

Hur var det med spelningar efter sommaren 2016?

– Shivers allra första spelning gick av stapeln 1oktober 2016 på stallet, Umeå. Vi spelade våra 5 första låtar. Efter sista låten ropar hela publiken ”en gång till” flertalet gånger och vi bestämmer oss för att köra första låten en gång till. En fantastisk upplevelse som vi aldrig kommer att glömma!

– 12 november 2016 spelade vi vår 2a spelning på Metal inferno i Bollstabruk, Västernorrland. Där skapade vi goda kontakter med människor som fortfarande följer och stöttar oss i vår resa med Shiver.

Vad kan man säga att Doom är för slags genre?

– Doom är en musikstil som kännetecknas av att man spelar långsamt och tungt. Doom rocken inspirerades även av Black Sabbath tunga ljud och utvecklades därefter till olika genrer för att sedan bli doom. Vi tar även influenser av stonerrock, grunge metal och lite annat i skapande av nya låtar.

 

”Det hela gick så långt med utsmyckningen på scen så vi försökte även köra med levande ljus på scen, vilket vi själva ansåg var livsfarligt”

 

Hur ser era uppträdanden ut?

– Vi kör tungt och långsamt men vi älskar även utsmyckning på scenen. Kronljus, gravstenar, skelett, rök och någon bra färg på strålkastarna för att få rätt stämning till musiken. Vi ville såklart ha levande ljus på scenen men som vi ansåg var för stor risk till brand så idag har vi led-kronljus. Kläder är också en del som ska passa in på scenen så vissa har sytt sina egna detaljer på tröjor och byxor.

 

Hur kom ni på bandnamnet Shiver?

– Vi hade försökt komma på många olika bandnamn innan bassisten av en slump hittade ordet: Shiver. Det smakade perfekt i munnen! Efter att namnet fanns på plats var vi inte långsamma på att beställa Merch i form av både kepsar, tröjor, pins och klistermärken som vi kunde sälja till alla som ville köpa på och utanför spelningar för att ge lite support.

 

Hur såg band livet ut efter 2016?

– 2017 kom vi in i ett otroligt bra flyt och engagemang där vi ibland repade 4ggr/veckan. Flertalet spelningar inbokade bl.a. på ett motorcykelsläp hos en mc-klubb. Vi blev även inbokade att spela i en gammal kyrka i Luleå och på en tillställning som hette sång för mångfald på Renmarkstorget där vi blev presenterade av en präst.

– Shiver är en andra familj för alla i bandet och det kan hända mycket under en resa tillsammans. I februari hamnade vi i ett vägskäl. Vi behövde en vikarierande trummis då ordinarie skulle utomlands för studier. Detta slutade med att vi ville ha kvar den vikarierande trummisen och göra honom till en av oss ordinarie medlemmar i bandet. Så blev det.

– Efter både livespelningar och skapande av nytt material så började vi sikta in oss mot en inspelning i studion. Oktober 2017 gick hela Shiver in i studion, mittemot replokalen och spelade in en låt som heter Babagor. Låten tog 10timmar att spela in och efter det var den färdig för mix/mastring. Låten släpptes digitalt i december. Inspelningen firades med en sen middag tillsammans i goda vänners sällskap.

– 2017 ansökte vi om att få spela på House of metal 2018 vilket vi även gjorde. En tid som var otroligt hektisk där vi hade alla låtar som skulle bli så bra som möjligt varpå en helt ny låt som skulle repas in under två månader. Vi kände ett behov av att leverera den bästa livespelningen vi kunde och att vi på det sättet ville visa vår tacksamhet till att vi fick komma och spela. Efter spelningen på HOM2018 kände vi oss mer än nöjda!

Shiver 

 

Hur ser er framtid och banduppsättning ut nu 2018?

– Banduppsättningen ser ut som den gjorde under house of metal 2018 och vi har återigen fått blodad tand av att gå in i studion igen. Denna gång siktar vi på en fullängdare. Vi har i samband med inspelningsplanerna startat en crowdfunding. Flera har redan visat sin support i form av pengar och erbjudanden för att vi ska kunna uppfylla en dröm om ett första album.

 

Hur ser ni på allt runt omkring musiken, påverkar det er mycket att ha ett band och jobba så mycket ihop?

– Utanför musiken har vi alla en otroligt bra sammanhållning och högt i tak med humor och skratt. Vi umgås mycket privat trots en viss åldersskillnader som finns i bandet. Många som ser oss utifrån upplever vår sammanhållning även utanför bandet som något unikt. Det är det som betyder allra mest för oss. Att man spelar schysta musik med schysta människor.

 

Bandets nuvarande uppsättning består av:

Vokalist: Sara Holmberg

Gitarrist: Sara Blomén

Bassist: Marlene Stavbom

Trummis: David Lundsten