Intervju

Låtkollen med Ackapellen: ”Hurula var sparken i röven vi behövde”

Publicerad 2019-05-14 av Redaktionen Foto: Mikael Martinz

Imorgon spelar albumaktuella bandet AckapellenThe Tube Club på Bar Brooklyn i Stockholm. Kvartetten från Norrköping gör rock på svenska där det går att urskilja influenser från grunge, punk och garage, vilket hörs tydligt på senaste releasen  – EPn  Nonsens som släpptes tidigare i år.

Vi bad bandmedlemmarna lyfta fram fem stycken låtar som inspirerat låtskrivarprocessen och betytt mycket för dem:

 

Sångarens låt: Sorority Noise – No Halo

– Det var en låt som satte sig musikaliskt redan från första lyssning, och agerat väderstreck för vårt låtskrivande sedan dess. Inte minst när det kommer till texten. Med undantaget språkskillnaderna så är det samma genomgående tema, där ämnen som cynism, utanförskap, vardaglig svärta och andra aktuella samhällsproblem behandlas.

Basistens låt: Solen – Miljonär

– I en tid då framtiden för depprock i Sverige kändes långt ifrån glasklar drämde Solen till med Miljonär, och den knockade mig totalt. Gitarrslingorna, fuzzbasen som maler på, den genialiskt formulerade texten och givetvis Imperietreferensen, ja allt satt verkligen som en käftsmäll. Plötsligt kändes framtiden ljus igen.

Trummisens låt: Muse – Plug In Baby

– En av Muses klassiska låtar och en stor anledning varför trummorna i Ackapellen låter som de gör. Muse är kända för att ibland göra väldigt komplicerade låtar men Plug In Baby är ett bra exempel på hur perfekt något enkelt kan vara. Kompet är simpelt och väldigt straight forward men absolut ingen brist på energi. Låten är en av de första låtarna man lärde sig spela trummor till och sen dess alltid hittat mest passion i att uttrycka sig simpelt men energifullt och detta är något man verkligen kan höra i våra låtar.

Gitarristens låt: Satan Takes A Holiday – Moth and Flame

– En låt som förkroppsligar det excentriska sinnet i känsla och text och som exploderar i en refräng som driver intensiteten till nya höjder.

Bandets låt: Hurula – Ont som jag

– Hurula var den officiella sparken i röven vi behövde för att känna oss triggade till att försöka spira liv i den svenska musikscenen igen. Skitigt distade riff med aggressivt vässade tillrop är exakt vad vi vill åt och det är exakt vad vi känner när vi lyssnar på Hurula.