Intervju

”Jag hade studiecirklar långt innan Hammerfall”

Publicerad 2019-06-17 av Cecilia Wemgård | Foto: Robert Tüchi

Den 16 augusti släpper hårdrocksveteranderna Hammerfall sin elfte album ”Dominion”, och tidigare i år kom singeln ”(We Make) Sweden Rock” som är en hyllning till det svenska hårdrockundret. För två veckor sedan gjorde bandet en bejublad spelning på Sweden Rock Festival i Sölvesborg – en festival som Hammerfall uppträdde på redan när den fortfarande hette Karlshamn Rock Festival. Vår skribent Cecilia Wemgård har intervjuat Hammerfalls Oscar Dronjak.

Ni gör er redo att släppa nya skivan ”Dominion”, den elfte sedan starten 1993. Vad var det som satte igång kugghjulen till detta släpp?
– Vi har vår sångare Joacim Cans i bandet och han är jävligt bra på att planera, skrockar gitarristen och grundaren Oscar Dronjak.

”Jag fick nästan hjärtattack när jag insåg hur kort tid det skulle bli”

– Förra skivan ”Built To Last” (2016) var inte gammal när han började lägga upp processen för nästa skiva. Tanken var att vi skulle ha gått in i studion augusti 2018 och då fick jag nästan panik. Vi hade ett möte i början av 2017 där vi pratade om detta och kom fram till att om vi ville ha detta album klart till turnén i januari 2019 var vi tvungna att påbörja det hela då.

– Efter ett tag insåg jag att jag inte kunde pressa mig genom detta på samma sätt som jag pressade mig genom processen av förra skivan. Under större delen av låtskrivarprocessen kring ”Built To Last” var det inte roligt och jag ville undvika detta igen till varje pris. Jag fick nästan hjärtattack när jag insåg hur kort tid det skulle bli och att det bara fanns korta stunder att arbeta med albumet. Jag insåg att jag var tvungen att börja skriva medan vi var ute på turné. Fram tills nu har jag alltid sagt att jag inte kan skriva när vi är ute och turnerar. Jag har också känt att när man är ute på turné så är man fri, att man inte har mer press på sig än att prestera bra live och ha kul, och kan skörda frukterna av sitt arbete.

Hammerfall - Dominion

 

” I slutändan är den här skivan en förbättring av allting vi har gjort”

– I juni 2017 började jag känna på skrivarprocessen, det gick trögt men till sist lossade det. Jag hade med min lilla rigg på semestrar när jag var iväg med min familj och passade även på att skriva när vi var ute med bandet. Tidigare har jag alltid velat ha lugn och ro runt omkring mig men nu fungerade det och jag tror att jag aldrig hade kunnat göra detta när jag var yngre utan det krävdes att jag blev mer mogen. Jag hade inte kunnat slappna av nog då, men det kan jag nu. Det här blev starten på albumet, jag utnyttjade adrenalinkicken jag hade från scenen och satte mig och skrev i bussen.

– Vår omslagsartist, Samwise Didier, har en filosofi som går ut på att skapa konst varje ledig stund han har. Jag anammade det och det fungerade långt över min förväntan. Framförallt var det kul. Jag kände mig inte kvävd. Sedan försvann ännu mer press när vi bestämde oss för att skjuta på inspelningen ett halvår. I slutändan är den här skivan en förbättring av allting vi har gjort.

”Man måste få göra fel för att bli bättre”

Jag kan tänka mig att det måste vara väldigt givande att du som snart 50-årig musiker fortfarande känner att du kan utvecklas.
– Jag är ganska så konservativ när det kommer till sådant. Jag gillar inte att göra det men nu var jag tvungen. Men när man inser att det faktiskt går så blir man väldigt nöjd med sig själv. En annan sak som har med den här skivan att göra, men som är på ett mer personligt plan än Hammerfall, är att jag under 2011 gjorde två nyårslöften. Det ena var att jag var trött på att bo i lägenhet och borde skaffa eget hus samt att jag skulle bli bättre på gitarr. Jag och min partner köpte ett hus några månader senare och uppfyllde på en gång. Att bli bättre på gitarr var en segare process. Jag gillar inte att öva men när vår gitarrist Pontus Norgren började lära mig övningar att värma upp med hjälpte det mig. Jag känner mig trygg med att spela med Pontus för jag vet att han struntar i om jag gör ett misstag. Man måste få göra fel för att bli bättre. Han dömer inte mig på något sätt utan spelar bara vidare. Kvittot på att jag hade blivit bättre vad när vår producent Fredrik Nordström sa att jag hade blivit bättre.

Du nämnde er omslagsartist och jag har funderat fram och tillbaka på om versionen av er maskot Hector, som pryder omslaget, är mest inspirerad av Warhammer 40 000 eller Warcraft.
– Detaljerna med spikar och horn är Sams egen idé. Vi blev inbjudna till Blizzard Entertainments huvudkontor och fick en guidad rundtur i januari 2018. Överallt har de bilder och naturtrogna kopior av saker från sina spel. När vi gick i en av korridorerna passerade vi en staty och den tyckte Joacim var jäkligt cool. Ingen sa något men vi båda tänkte att det där kunde fungera för Hector så vi tog bilder på den. Sam var med på rundturen och frågade lite på skoj när vi skulle göra en ond version av vår maskot. Vi visade honom bilderna på statyn, denna onda snubbe som stod i en massa eld, och vi hade även titelspåret ”Dominion” färdigt så Sam satte fart med tecknandet baserat på detta.

”Studiecirklarna är en bra funktion i samhället. Det hjälper verkligen band och organisationer att få fortsätta med sin verksamhet”

Om vi skruvar tillbaka maskineriet 30 år så är du 17 år gammal och har precis släppt två kassettdemos med ditt extremmetalband Desecrator. Vilken roll spelade studieförbunden i Göteborg för dig när du började bli mer seriös med att spela i band?
– Jag hade studiecirklar långt innan Hammerfall, även innan jag satte ihop Desecrator. Det var ett sätt för replokalerna att kunna finansiera sin verksamhet. Vi började att repa i föreningen Sörgårdsrockarna och höll på med cirklar hela tiden. Men vi höll även på med detta i början av Hammerfall-tiden. Joacim hade kontakt med en Peter på vårt studieförbund som vi skickade in våra listor med hur många timmar vi repat. Sedan när det började rulla på och hända grejer med Hammerfall mot andra halvan av 90-talet så kände vi att vi inte ville ta dessa pengar från andra band som behövde dem bättre än oss. Vi hade börjat tjäna pengar på vårt band och då var det bättre att pengarna går till band som behöver ett ekonomiskt stöd.

 

Hammerfall

 

”Idag när många scener läggs ned tror jag att studieförbunden fyller en viktig funktion”

– Studiecirklarna är en bra funktion i samhället. Det hjälper verkligen band och organisationer att få fortsätta med sin verksamhet. Jag besökte ett studieförbund i höstas och pratade inför några av dess medlemmar om hur Hammerfall har kunnat hålla på under sådan lång tid. Det var jättekul och även kul att se att denna typ av verksamhet fortfarande lever. Idag när många scener läggs ned tror jag att studieförbunden fyller en viktig funktion eftersom hyror inte precis har tenderat att gå ned de senaste åren. Även om man hittar en lämplig lokal så är det inte alltid man har råd att betala för den och då är det bra att studieförbunden erbjuder en möjligheten att delvis finansiera hyran med hjälp av studiecirklar. Jag kan definitivt tänka mig att detta kan hjälpa många unga band på traven, det hjälpte ju oss.

CECILIA WEMGÅRD