Krönika

Fadern, sonen och den heliga festivalen

Publicerad 2019-07-01 av Natalie Chanise Eriksson Foto: privat

Lera, oförutsägbart väder, fem nätter i en husvagn och fest dygnet runt. Att besöka en festival är något en gör en, två eller kanske tre gånger. Men för Sweden Rock-veteranerna Artur, 54, och Dennis, 28, är det ett årligt besök som gäller. Vår skribent Natalie Chanise Eriksson berättar om sina möten på en av Sveriges hårdaste och trevligaste festivaler.

Våren 2017 träffade jag Dennis för första gången. Efter att vi hade varit vänner på Facebook ett par år tog vi en öl. Vi klickade genom vårt musikintresse och bestämde att jag skulle åka med på Sweden Rock Festival. Sagt och gjort. Festivalen bjöd på konserter, nya vänner, mat från foodtrucks och jag gjorde min första tatuering. På kvällarna var vi många som satt i förtältet i Dennis camps förtält. Med en gitarr, filtar, snacks och öl satt vi i värmen från infravärmelampan tills solen gick upp. Det var de bästa dagarna i mitt liv. Under dagarna lärde jag känna Dennis pappa Artur – världens coolaste människa. Jag hoppas jag också fortfarande har kvar mitt stora musikintresse när jag är 54 år.

”Tillgängligheten är väldigt bra jämfört med andra festivaler.”

När jag fick uppgiften att skriva detta reportage var det ingen tvekan om vad jag ville skriva om dessa två underbara personerna. Jag fascineras verkligen av deras kärlek till varandra och musiken. Att de har åkt på Sweden Rock i hela femton år som far och son är väldigt fint.

Jag sitter på rockbaren Harry B James i Stockholm. Här har jag stämt träff med Artur Chmielewski och hans son Dennis Chmielewski, två festivalveteraner. Baren spelar band som Guns and Roses och överallt ser en hårdrockare. Killarna har långt hår, tjejerna är tatuerade och skinnjackor bärs av alla. Det är torsdag och de soundcheckar med bandet som har ett gig här imorgon. Ljudteknikern springer runt och kollar så att ljudet är bra.

Dörren öppnas och in kommer far och son Chmielewski. Båda har bandtröjor, tatueringar och Dennis har långt svart hår. De ser precis ut som andra rockfanstaster. Sedan Dennis var liten har han vuxit upp med rockmusiken och när åldern var inne tog Artur sin son till festivalen för första gången. Nu, femton år senare, är det en självklarhet för de att åka på rockfesten.

– Stämningen är så bra! Säger Dennis.

”Musiken betyder mycket, den har en förmåga att förmedla sådant som kan vara svårt att uttrycka i ord.”

Häng med vännerna på Sweden Rock Festival
Bilden ovan: Vännerna samlade på förra årets festival.

Jag, som är 22, skulle aldrig kunna tänka mig att åka på festival med mina föräldrar. Men för Dennis, Artur och hans bonusson är det annorlunda. Båda instämmer att Sweden Rock är ett andra hem och att festivalen är rena familjefesten. Det är de tre som alltid åker tillsammans, och därefter fylls de resterande sängplatserna i husvagnen med andra vänner.

– Vi är väldigt tajta. Vi har alltid haft musikintresset tillsammans och har ofta gått på konserter genom åren men vi kan prata om allt och umgås ofta, både i musiksammanhang och i andra sammanhang, säger båda.

 

”Det är många funkisar som åker dit med sina sällskap just för att festivalen är så bra”

 

Både jag och Dennis har en funktionsvariantion och Sweden Rock har en handikappcamping. När jag fick höra om den hade jag fördomen att campingen var lugn och tråkig. Men jag hade fel. Campingen är en stor fest och en blir som en familj. De instämmer.

– Det är många funkisar som åker dit med sina sällskap just för att festivalen är så bra. Det brukar alltid vara drag, säger Dennis.
– Japp, det är rena familjefesten, säger Artur och ler

Förväntningarna inför nästa års festival är att det ska bli lika bra som varje år. Gruppchatten med Sweden Rock-familjen är redan igång. Det diskuteras uppdelningen av tält, hur en ska åka och inte minst nästa års spelschema. Festivalen har fortfarande ett tiotal band att släppa och i gruppen spekuleras det för fullt om vilka som uppträder.

Vilka band hoppas ni kommer?
– Det skulle vara kul om Bon Jovi kom eftersom de är i Skandinavien den veckan, säger Dennis.
– Jag hoppas på Tool som också rör sig i krokarna vid samma tid, Artur.

Festivaler innehåller lera, väder som inte går att förutspå och fest i flera dagar. Men detta hindrar inte Sweden Rock-veteranerna från att packa husvagnen och åka varje år.

– Vi kommer att åka varje år! Säger de i kör.

 

Artur

Namn: Artur Chmielewski | Ålder: 54 | Favoritband: Opeth, King Crimson, Black Sabbath, Pantera m.fl. | En sak som måste tas med festivalen: Kaffe och kaffefilter till bryggare. Och whisky! | Bästa festivalmaten: Pannkaksvagnen var en favorit men är tyvärr borta nu. Annars kroppkakor.

Dennis

Namn: Dennis Chmielewski | Ålder: 28 | Favoritband: Hardcore Superstar, Judas Priest m.fl. | En sak som måste tas med till festivalen: Kaffebryggare | Bästa festivalmaten: Vilken Soppa.