Intervju

Fågelvägen: “Vi älskar platsen där vi bor”

Publicerad 2019-07-01 av Frida Lindström

Fågelvägen är det stora bandet från lilla småländska Unnaryd som fått luft under vingarna och tagit sats. Den senaste anhalten var det självbetitlade debutalbumet, och i sommar ska de ut på en miniturné runtom i landet. För The Tube berättar de om landsbygdsidyllen, ljudbildsvisioner och strävan efter att leva ett hållbart liv.

Unnaryd. För många är det en vit fläck på kartan, ett namn som klingar landsbygd men inte väcker några särskilda minnen till liv. Ett ställe som man kanske aldrig hört talas om och än mindre besökt, men ändå kan måla upp en bild av för sitt inre. Där finns sjöar och gårdar och skogar. Naturreservat och vacker bebyggelse, bebodd av allt från hantverkare och odlare till miljökämpar och musiker. Och mitt bland dem finns Fågelvägen, som nyligen släppte sitt självbetitlade debutalbum.
 
– Det känns fantastiskt! Det har varit en lång resa och mycket jobb för att färdigställa allt. Vi är verkligen nöjda med resultatet och det känns fint att få släppa en skiva som vi är stolta över.

”Vi tycker om att leka med olika akustiska och elektroniska instrument för att skapa våra ljudbilder”

Fågelvägen började som en vispopduo bestående av Wendela Löfquist och Tulda Nielsen. När deras första EP skulle släppas 2017 fick de sällskap av Jonathan Kabell och Tomas Larsson, som sedan blev kvar i bandet och utvidgade det till en kvartett. Själva beskriver de sin musik som en mix av akustiska, folkliga vibbar och elektronisk indiepop, och när man lyssnar hörs det tydligt att det finns många influenser.

– Vi tycker om att leka med olika akustiska och elektroniska instrument för att skapa våra ljudbilder och då blir det ju en blandning. Det leder också till att vi rätt ofta byter instrument sinsemellan på spelningar, vilket såklart är roligt men lite roddigt.

Att de, till skillnad från många andra band, inte sökt sig till någon av de större städerna tror de haft stor inverkan på hur den nya skivan låter.

– Absolut! Både i ljudbilden som vi tycker har något jordnära och ”folkigt” i sig – men också i vissa av texterna som har ett tema om att växla ner och se vad som är viktigt i livet. Här får känslor och sårbarhet finnas och därför tar det också plats i vår musik.

 

”Främst vill vi få fortsätta spela tillsammans. Det är det bästa som finns.”

Redan under gymnasietiden i Halmstad var musiken en stor del av deras liv. Varje fest slutade i ett gemensamt jam, och trots att de inte spelade tillsammans i något officiellt projekt på den tiden kan man säga att det var då som grunden till Fågelvägen långsamt började läggas. Bandnamnet kom dock långt senare, under en period då Wendela och Tulda bodde ett stenkast ifrån varandra i Lund – utan att veta om det.

– Vi var kompisar under gymnasietiden men tappade kontakten efter studenten. Några år senare upptäckte vi av en slump att vi bodde på varandras parallellgator, Örnvägen och Måsvägen. Det var där som våra första låtar tog form och när vi så småningom skulle välja namn till vår duo så fastnade vi för Fågelvägen.

Fågelvägen

Inspirationen finner de till stor del i sina egna tankar om livet. De har alla en gemensam strävan efter att leva så hållbart som möjligt, både vad gäller planetens framtid och deras egen psykiska och fysiska hälsa. Den jordnära känslan i musiken är alltså ingen tillfällighet, utan i mångt och mycket en avspegling av deras egna funderingar.

– Vi har ingen särskild önskan om vad folk ska tänka eller känna när de hör vår musik. Alla relaterar till text och musik på olika sätt och det är ju det som är så fantastiskt. Att man kan lyssna på en låt och tänka “Shit, den här handlar verkligen precis om det jag går igenom just nu” även om den i själva verket handlar om något helt annat. Men vi hoppas kanske lite att lyssnare inte ska glömma att lyssna på texterna.

Deras stora framtidsdröm är att verkligen kunna nå ut med musiken. Att fler ska lyssna och att de ska få komma ur sin “comfort zone” genom att spela på helt nya ställen.

– Vi älskar platsen där vi bor, så vår vision är inte att turnera dagarna i ända. Men någon gång hade ju varit kul.

Och just nu står en miniturné för dörren. Under juli månad kommer de att spela på ett antal ställen i Sverige, och vem vet – kanske är det starten på det liv de drömmer om? Oavsett vad som händer så är de redan på det klara med vad som är viktigt här i livet.

– Främst vill vi få fortsätta spela tillsammans. Det är det bästa som finns.

Vill du se Fågelvägen live i sommar? Här får du chansen:
16:e juli – Gården Kämpersvik utanför Fjällbacka
18:e juli – Nyfikets 10-årsjubileum i Rättvik, Dalarna
19:e juli – Hallifornia-festivalen, Varberg
20:e juli – Simlångsdalen
24:e juli – Parkmusiken, Varberg
8:e augusti – Into the Woods Sweden, Unnaryd