Historien om The Tube

The Tube startades 2004 av SV och var då både ett community för musikgrupper samt ett onlinemagasin med musiknyheter och reportage. Sajten var uppbyggd av linjer och stationer likt ett tunnelbanesystem – därav namnet ”The Tube” (inspirerat av namnet på Londons tunnelbana). Varje linje var en musikgenre och stationerna motsvarade olika undersidor. Här är några tillbakablickar från starten:

The Tube - hemsida 2004 - intro
Så här såg det ut när man besökte The Tube 2004.

Att skapa och spela musik är att göra en resa  – ibland känslomässigt, och ibland rent bokstavligt från replokalen till första spelningen, eller från låtidé till färdig inspelning. Det är en resa som vi vill vara med på. Vi finns där vid varje station på vägen där du utvecklar ditt musikintresse. Så var det 2004 och så är det fortfarande. Vår hemsida har förändrats med åren men vår värdegrund och syfte är detsamma.


The Tube - hemsidan 2004 - arkivbild
Arkivbild. The Tube startades 2004 av SV och var både ett community för band samt nyhetsportal.
Arkivbild från 2006: The Tube skriver om uppstarten av projektet 50/50, som idag är ett nationellt nätverk och som fortsätter växa. Mer info: http://natverket5050.se/


The Tube - hemsida 2004 - arkivbild

Arkivbild från 2004: Förutom att vara en nyhetsportal så var The Tube även ett community där musikgrupper hade egna sidor för att presentera sin musik, spelningar och foton. Detta var innan liknande tjänster som Myspace kom till Sverige.

När Myspace senare etablerades och blev den ledande musikportalen för osignade musikgrupper så inledde The Tube ett nationellt samarbete med dem och flyttade hela hemsidan dit, men det är en annan historia.


The Tube - hemsidan 2004 - arkivbild

Arkivbild från 2004.
Namnet ”The Tube” är som det hörs på namnet inspirerat av ett tunnelbanesystem
(i London kallas tullebanan ”The Tube”). I starten var thetube.se uppbyggd av linjer och stationer där varje linje var en musikgenre och stationerna motsvarade olika undersidor.


The Tube - arkivbild

Arkivbild från 2007: The Tube var förutom en musikportal även ett musikcommunity där band hade egna sidor med musik, presentation och bilder